Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Zistenie, že čakáte bábätko, je jedným z najemotívnejších okamihov v živote. Tehotenský test potvrdí novú realitu a zrazu sa vám hlavou preháňa množstvo otázok a plánov do budúcnosti. Tehotenstvo je však nielen obdobím radosti, ale aj časom, kedy je dôležité postarať sa o zdravie seba aj vášho dieťatka. Aby ste mali jasno v tom, čo vás počas nasledujúcich mesiacov čaká, prinášame vám prehľad vyšetrení, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou starostlivosti v tehotenstve.

Starostlivosť o budúce mamičky zahŕňa pravidelné návštevy gynekológa, ktorý bude sledovať váš zdravotný stav aj vývoj bábätka. Tieto vyšetrenia vám pomôžu získať istotu, že všetko prebieha tak, ako má. V nasledujúcich riadkoch nájdete podrobný rozpis vyšetrení pre každý trimester, aby ste vedeli, čo vás čaká na jednotlivých kontrolách počas tohto výnimočného obdobia.

Tehotenstvo trvá približne 40 týždňov (9 mesiacov) a delí sa na tri hlavné obdobia, tzv. trimestre.

 

Prvý trimester (do 12. týždňa)

V 6. – 7. týždni, keď zistíte, že ste tehotná, absolvujete prvú návštevu u gynekológa, kde vám zoberú krv a vykonajú základné vyšetrenia. V 9. týždni sa uskutoční ďalšia kontrola, vrátane rozhovoru o vašom zdravotnom stave a cytologického vyšetrenia. V 12. týždni vás čaká prvý ultrazvuk.

Druhý trimester (13. – 27. týždeň)

V 15. – 17. týždni absolvujete test na genetické poruchy, ktorý zisťuje napríklad Downov syndróm. V 20. – 22. týždni sa robí druhý ultrazvuk, ktorý sleduje vývoj dieťaťa. V období 24. – 27. týždňa sa testuje tehotenská cukrovka, pričom výsledky dostanete v ten istý deň.

Tretí trimester (28. týždeň až pôrod)

V 30. – 33. týždni vás čaká ďalší ultrazvuk a vyšetrenie krvi. Môžete si naplánovať pôrod a vybrať pôrodníka. Po 30. týždni sú kontroly častejšie, každé dva týždne, a po 36. týždni už týždenne. V 36. týždni absolvujete štvrtý ultrazvuk, odber na streptokoka a môžete sa pripraviť na epidurálku.

Keď sa blíži pôrod (okolo 40. týždňa), je dôležité byť pripravená. Ak máte nejaké zdravotné problémy, neváhajte kontaktovať lekára. Po 40. týždni je normálne, ak pôrod ešte nenastal, a mali by ste sa riadiť pokynmi lekára.

Kontroly počas tehotenstva sú mesačné, po 30. týždni každé dva týždne a po 36. týždni každý týždeň.