Ako pripraviť svoje dieťa na materskú škôlku alebo školu

Keď bol váš drobec malé bábätko schúlené v náručí, škôlka alebo škola sa vám pravdepodobne zdala byť ďalekou budúcnosťou. Ale teraz je ten veľký deň tu! A akokoľvek sa vám z tejto novej etapy môže zakrútiť hlava, nástup do škôlky je často veľkým životným posunom aj pre naše malé deti. Našťastie existuje niekoľko vecí, ktoré vám môžu tento prechod uľahčiť. Tu je niekoľko spôsobov, ako pripraviť svoje dieťa na materskú školu.

Používajte svoje rutiny.

Rutiny a rituály spôsobujú, že sa malé deti cítia bezpečne. V tomto čase VEĽKÝCH zmien sa budú cítiť pokojne, vediac, že sa môžu spoľahnúť na to, že pár vecí zostane rovnakých (napríklad: „Raňajkujeme, potom si umyjeme zuby a potom pripravíme topánočky). Rutiny sú samozrejme tiež šetričom zdravého rozumu pre zaneprázdnených rodičov, najmä keď ráno pretekáte s časom. Je veľmi dobrý nápad precvičiť si opakovane svoju rannú rutinu v celom rozsahu niekoľkokrát predtým, ako sa budete šialene ponáhľať prvý krát do škôlky. Nemenej dôležitá je aj nočná rutina. Dodržiavajte preto pravidelný čas spánku.

Možnosť rozhodovať sa.

Váš drobec nemá vplyv na to, či bude alebo nebude chodiť do škôlky, alebo kam bude chodiť... Ak mu dovolíte urobiť niektoré menšie rozhodnutia, môže to pomôcť cítiť sa sebaisto a mať kontrolu. Podporujete jeho sebavedomie tým, že mu ukazujete, že rešpektujete jeho schopnosť robiť dobré rozhodnutia. („Chceš modrý obedár alebo zelený obedár? Chceš jablko alebo banán?“)

Naučte svoje dieťa robiť veci svojpomocne.

Namiesto toho, aby ste si robili starosti s tým, či vaše dieťa pozná farby alebo vie počítať na prstoch, zamerajte sa na to, aby ste mu pomohli zvládnuť základné zručnosti, ako si večer predtým pripraviť oblečenie, obliecť si bundu alebo obuť si topánky, umyť si ruky, použiť toaletu...

Láskavosť a ohľaduplnosť

Sociálny kruh vášho dieťaťa sa po nástupe do školy oveľa rozšíri! Ak väčšinu svojho života strávilo obklopené iba mamou alebo otcom, zvyknúť si na zdieľanie a striedanie nemusí byť jednoduché. Našťastie si doma môžete začať budovať základy láskavosti a ohľaduplnosti. Malé deti majú tendenciu byť fascinované tým, čo nás počujú povedať alebo čo nás vidia robiť. Jeden pekný spôsob, ako dať detičkám malé posolstvá je vymyslieť malé rozprávky...s posolstvom. Urobte napríklad malé príbehy o princeznej poníkov, ktorá zvíťazí tým, že pomôže svojim spolužiakom. Alebo keď uvidíte niekoho iného, ​​ako prejavuje správanie, ktoré chcete vidieť u svojho dieťaťa, všimnite si to tak, že to nahlas komentujete... Napríklad: Mám rád, keď sa ľudia netlačia a nepredbiehajú v rade."

Hranie rolí o tom, čo očakávať v škôlke alebo v škole.

Pre človeka, ktorý nikdy nechodil do školy, by prvý vstup do triedy mohol pripadať trochu ako vstúpiť na vzdialenú planétu! Môžete sa, samozrejme, so svojím dieťaťom porozprávať o tom, čo môže očakávať, ale hranie rolí je ďalším spôsobom, ako sa vkradnúť do bočných dvierok hlavy vášho dieťaťa.

Čítajte knihy o škole.

Knihy sú úžasné okno do sveta! V tomto prípade môžu knihy o prvom školskom dni pomôcť vášmu dieťaťu pochopiť, aká bude škola, a zahnať nervozitu z prvého dňa.

Vypočujte si starosti svojho dieťaťa.

Začiatok školy je veľká zmena a pre malé dieťa to môže byť dosť desivé. Ak sa vaše dieťa bojí veľkého dňa, nájdite si čas na vypočutie ich strachu. Samozrejme, nechcete len tak zmiesť ich obavy, nájdite si čas aby ste svoje dieťa ubezpečili, že všetko bude v poriadku.

Pamätajte, že pre malé deti môže byť začiatok škôlky alebo školy trochu strašidelný a stresujúci. Ale určite je to začiatok mnohých rokov vzrušujúcich výziev, dobrodružstiev a úžasných spomienok pre vás oboch!