Ako sa vysporiadať s horúčavami počas tehotenstva?

Vysoké teploty a pokročilé tehotenstvo môžu byť nepríjemné kombinácie. Dýchanie môže byť ťažšie, pohyb je obmedzený, potrebujete viac piť, častejšie chodíte na toaletu a cestovanie neprichádza do úvahy. Ako zvládnuť horúčavy počas tehotenstva?

Držte sa v tieni

Hoci teplo nie je priamo nebezpečné, nemusí mať dobrý vplyv na dieťa. Je lepšie vyhnúť sa priamemu slnku, najmä v čase od poludnia do približne 15. hodiny. Úpal môže u tehotnej ženy spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť, slabosť a zvracanie. Počas tehotenstva sú najcitlivejšie prvé mesiace, kedy vysoké teploty môžu negatívne ovplyvniť vývoj dieťaťa.

Pite dostatok tekutín

Tehotné ženy by mali denne vypiť dva až tri litre tekutín, počas horúčav aj viac. Najlepšie sú čistá voda, bylinné a ovocné čaje. Vyhnite sa perlivým a sladeným nápojom.

Vyložte si nohy

Teplo môže spôsobovať opuchy nôh a členkov. Zdvihnite nohy do zvýšenej polohy, najlepšie počas spánku. Ak opuchy nezmiznú ani po odpočinku, zvažujte konzultáciu s lekárom, najmä ak sú asymetrické alebo rýchlo vznikajúce.

Ochladzujte sa

Plávanie je vhodné, pokiaľ vám je príjemné, ale dávajte si pozor na prechladnutie. Studené obklady, ponorenie nôh do studenej vody a osviežujúce sprchy vám pomôžu ochladiť telo. Noste so sebou rozprašovač s vodou na osvieženie tváre a tela.

Obmedzte fyzickú aktivitu

Vyhnite sa namáhavým činnostiam v teple. Radšej si oddýchnite, ležte so zdvihnutými nohami. Ak chcete cvičiť, maximálne polhodinové cvičenie pri teplote okolo 25 stupňov Celzia by nemalo byť škodlivé, ak dodržíte pitný režim.

Vyberte vhodné oblečenie a obuv

V lete noste voľné, vzdušné oblečenie z bavlny a nezabúdajte na pokrývku hlavy. Oblečenie by malo byť v svetlých farbách. Obuv by mala byť pohodlná, z kvalitného materiálu, s mierne zvýšeným opätkom a nastaviteľná na členku, aby sa prispôsobila prípadným opuchom nôh.

 

Starajte sa o pleť

V tehotenstve je pokožka citlivejšia na slnko a ďalšie vplyvy. Pred slnkom sa chráňte krémom s vysokým UV faktorom. Tehotenstvo môže spôsobiť mastenie pokožky, zhoršenie akné a vznik hyperpigmentácie, ktoré po pôrode väčšinou zmiznú.