Ako vytvoriť bezpečný domov pre svoje dieťa

Keď sa dieťa začne pohybovať a objavovať svet, jeho zvedavosť nepozná hranice. Pre rodičov je to radostné, ale aj náročné obdobie, kedy musia zabezpečiť, aby bol domov pre dieťa bezpečným miestom. Tento proces nemusí byť komplikovaný – stačí niekoľko praktických krokov a správnych nástrojov.

Prečo je dôležité mať bezpečný domov?

Aj keď sa môže zdať, že novorodenec ešte nevyžaduje zvláštne opatrenia, pravda je taká, že už o pár mesiacov sa začne plaziť, loziť a skúmať svoje okolie. V tej chvíli sa z vášho domova stane "dobrodružný park", kde na neho číhajú rôzne nebezpečenstvá, ako sú ostré hrany, vysoké kusy nábytku, elektrické zásuvky či schody. Predchádzanie nehodám je jednoduchšie, ak sa na toto obdobie pripravíte vopred.

Kedy môžeme hovoriť o bezpečnom domove?

Bezpečný domov je taký, kde sa nemusíte neustále obávať, že vaše dieťa zraní pád na schodoch, udrie sa o roh stola alebo prevrhne nábytok. Aj keď dieťa pozorne sledujete, nehoda môže nastať v okamihu nepozornosti. Preto je dôležité minimalizovať riziká už teraz.

Nehody sa, bohužiaľ, niekedy stávajú, no čím lepšie je váš domov zabezpečený, tým menšia je šanca, že si dieťa vážne ublíži. Vytvorenie bezpečného prostredia pre deti pomáha minimalizovať riziko nešťastí.

Kde začať s úpravou domova?

Keď sa rozhliadnete po dome, uvidíte miesta, ktoré si okamžite žiadajú zvýšenú pozornosť. Schodisko, krb alebo vysoké regály sú typickými nebezpečnými zónami. Ale aj miesta, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú nebezpečne, môžu skrývať potenciálne hrozby. Skúste si ľahnúť na podlahu alebo sa dostať na úroveň vášho dieťaťa – odtiaľ uvidíte veci inak. Všetko, čo sa zdá nebezpečné z tohto pohľadu, je aj rizikom pre dieťa.

Pomôcky pre bezpečný domov

Na trhu dnes existuje množstvo praktických nástrojov, ktoré vám pomôžu spraviť z vášho domova bezpečné miesto pre deti. Tu sú niektoré z najdôležitejších:

Bezpečnostné zábrany – Ideálne na schodiská, dvere alebo miesta, kam nechcete, aby sa dieťa dostalo.
Ohrádky pre deti – Vhodné na vymedzenie bezpečného priestoru, kde sa dieťa môže hrať bez rizika úrazu.
Zámky na skrinky a zásuvky – Skrinky, ktoré obsahujú nebezpečné predmety alebo chemikálie, by mali byť vždy uzamknuté.
Ochrany na rohy a hrany – Mäkké kryty na ostré rohy nábytku znižujú riziko zranenia, keď dieťa zakopne alebo sa potkne.
Krytky elektrických zásuviek – Zásuvky predstavujú veľké nebezpečenstvo, preto ich nezabudnite zabezpečiť ochrannými krytmi.

Tip na záver

Najjednoduchší spôsob, ako identifikovať potenciálne riziká, je skúsiť sa na domov pozrieť z perspektívy dieťaťa. Poštvornožky sa prejdite po miestnostiach a všímajte si, čo by mohlo byť nebezpečné. Všetky ostré, voľne dostupné alebo labilné predmety, ktoré dieťa môže dosiahnuť, by mali byť buď zabezpečené, alebo odstránené.

Vytvoriť bezpečný domov pre vaše dieťa nie je len o nákupe bezpečnostných prvkov, ale aj o neustálom sledovaní a prispôsobovaní sa jeho rastúcim schopnostiam a zvedavosti. S dobrou prípravou a niekoľkými praktickými krokmi môžete byť pokojní, že vaše dieťa sa bude môcť slobodne pohybovať a objavovať bez veľkých rizík.