Ako zvládnuť horúčavy s bábätkom: tipy a triky

Letné mesiace môžu byť pre mamičky s bábätkami výzvou, najmä keď teploty stúpajú a horúčavy sú neúprosné. Starostlivosť o novorodenca v takomto počasí si vyžaduje špeciálnu pozornosť a prípravu. Prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ako zvládnuť horúčavy s bábätkom a zabezpečiť mu pohodlie a bezpečie.

Dodržujte pitný režim

Hydratácia je kľúčová pre bábätká, najmä počas horúčav. Ak dojčíte, ponúkajte prsník častejšie, aby ste zabezpečili dostatočný príjem tekutín pre svoje dieťa. Ak používate umelé mlieko, konzultujte so svojím pediatrom, ako často a koľko tekutiny by malo vaše bábätko prijímať. Pre staršie bábätká, ktoré už začínajú s príkrmami, môžete ponúkať aj vodu alebo ovocné šťavy. Používajte termosku, aby nápoj zostal chladný a osviežujúci aj počas horúcich dní.

 

Správne oblečenie

Zvoľte ľahké a priedušné oblečenie z prírodných materiálov, ako je bavlna, ktoré umožňuje pokožke dýchať a zabraňuje prehriatiu. Vyhýbajte sa syntetickým materiálom, ktoré môžu spôsobiť potenie a podráždenie pokožky. Dôležité je tiež zakryť hlavičku dieťaťa klobúčikom alebo čiapkou, aby ste ho chránili pred priamym slnkom.

Chladenie a vetranie

Udržiavajte svoj domov čo najchladnejší pomocou ventilátorov, klimatizácie alebo prirodzeného vetrania. V prípade použitia ventilátora ho nikdy nesmerujte priamo na dieťa. Ak máte klimatizáciu, najprv miestnosť vychlaďte a klimatizáciu v prítomnosti dieťaťa vypnite. Ak sa chystáte von, vyhýbajte sa priamemu slnku medzi 10. a 16. hodinou, keď je slnečné žiarenie najsilnejšie. Zvoľte miesta v tieni a používajte slnečník alebo prenosný stan. Do kočíka určite odporúčame priedušnú vložku, ktorá umožňuje prúdenie vzduchu a pomáha znižovať nadmerné potenie dieťaťa.

Kúpanie a ochladzovanie

Častejšie kúpanie vo vlažnej vode môže pomôcť ochladiť bábätko a udržať ho svieže. Ak nemáte možnosť kúpať dieťa viackrát denne, môžete použiť vlhké handričky alebo osviežujúce utierky na jemné ochladenie pokožky. Nikdy nepoužívajte studenú vodu, ktorá by mohla spôsobiť šok. Pomôcť vám môžu aj malé detské bazéniky či už na terase, balkóne alebo lodžii.

Sledujte známky prehriatia

Bábätká sú náchylné na prehriatie, preto je dôležité sledovať príznaky ako červená tvár, potenie, zvýšená podráždenosť, alebo rýchle dýchanie. Ak spozorujete tieto príznaky, okamžite znížte teplotu okolia, odveďte dieťa do chladnejšieho prostredia a ponúknite mu tekutiny.

Bezpečné cestovanie

Ak cestujete autom, uistite sa, že je interiér dobre vetraný a nie je prehriaty predtým, než doň posadíte dieťa. Používajte slnečné clony na oknách a nikdy nenechávajte bábätko v zaparkovanom aute, ani na krátky čas! Vždy majte po ruke dostatok tekutín a chladené osviežujúce obklady. Letná vložka do autosedačky z priedušného materiálu nielen ochráni autosedačku, ale tiež napomáha lepšiemu prúdeniu vzduchu a znižuje potenie bábätka.

Použitie UV ochrany

Bábätká majú veľmi citlivú pokožku, ktorá sa ľahko spáli. Používajte kvalitnú detskú kozmetiku s vysokým SPF určenú pre deti a aplikujte ich pravidelne podľa pokynov na obale. Okrem krému je dobré používať aj slnečné clony na kočíkoch a oblečenie s UV ochranou.

Zvládanie horúčav s bábätkom si vyžaduje trochu plánovania a starostlivosti, ale s týmito tipmi a trikmi môžete zabezpečiť, že vaše dieťa bude v bezpečí, pohodlí a šťastné počas celého leta. Pamätajte, že spokojné a zdravé bábätko znamená aj spokojné a šťastné mamičky a oteckovia. Užite si leto a starajte sa o seba aj svoje ratolesti!