Cestovanie počas tehotenstva: 12 tipov pre pohodlný let

 

Plánujete letieť počas tehotenstva a chcete, aby vaša cesta prebehla čo najhladšie? Mnoho tehotných žien úspešne cestuje lietadlom a my sme pre vás zhromaždili niekoľko užitočných rád. Tieto tipy vám pomôžu urobiť vaše cestovanie pohodlnejším a bezpečnejším.

1. Informujte sa o obmedzeniach leteckých spoločností

Predtým, než si zakúpite letenku, si overte, aké pravidlá pre tehotné ženy má letecká spoločnosť, s ktorou plánujete letieť. Nezabudnite skontrolovať pravidlá aj pre váš spiatočný let, pretože niektoré letecké spoločnosti môžu mať iné požiadavky na cestovanie v rôznych fázach tehotenstva.

2. Zabezpečte si lekárske povolenie

Ak letecká spoločnosť vyžaduje potvrdenie od lekára, nezabudnite si ho vybaviť včas. V mnohých prípadoch budete potrebovať formulár, ktorý lekár potvrdí. Aj keď potvrdenie nie je povinné, je dobré navštíviť svojho lekára pred cestou a uistiť sa, že je všetko v poriadku.

3. Zvážte zdravotné poistenie pre tehotné

Zdravotné poistenie je dôležité, najmä keď cestujete do zahraničia. Skontrolujte, či vaše poistenie pokrýva aj prípadné komplikácie spojené s tehotenstvom a uistite sa, že máte všetky potrebné dokumenty pri sebe.

4. Rezervujte si vhodné miesto v lietadle

Ak máte možnosť, vyberte si sedadlo pri uličke. Tento výber vám umožní ľahší prístup k toalete a možnosť pretiahnuť si nohy počas letu. Niektoré letecké spoločnosti majú vyhradené sedadlá pre tehotné ženy, ktoré poskytujú viac priestoru na nohy.

5. Vyhľadajte najbližšiu nemocnicu vo vašej destinácii

Pred odletom si nájdite najbližšiu nemocnicu alebo zdravotnícke zariadenie v destinácii, kam cestujete. V prípade núdze budete mať hneď po ruke informácie, kde môžete vyhľadať pomoc.

6. Vyhnite sa potravinám, ktoré vás môžu nadúvať

Niektoré potraviny, ako napríklad brokolica alebo kapusta, môžu v nadmorskej výške spôsobiť nadúvanie. Tiež sa vyhnite sladeným nápojom, ktoré môžu spôsobiť nepohodlie počas letu.

7. Zvoľte pohodlné oblečenie a obuv

Obliekajte sa pohodlne a vyberte si ľahko vyzúvateľné topánky. Ak vám lekár odporučil kompresné pančuchy alebo bandáže na nohy, určite ich použite, aby ste predišli problémom s krvným obehom.

8. Pripútajte sa bezpečne

Pri pútaní si dbajte na to, aby jeden pás bol umiestnený cez stehná a druhý pod bruškom. Toto je dôležité pre vašu bezpečnosť, najmä v prípade nečakaných turbulencií.

9. Pravidelne sa pohybujte a cvičte

Ak nemáte možnosť sa počas letu prejsť, aspoň si naťahujte nohy a robte jednoduché cviky, ktoré podporia krvný obeh.

10. Dbajte na dostatočný prísun tekutín a občerstvenia

Počas letu pite dostatok vody, viac než by ste bežne pili na zemi. Nezabudnite si so sebou vziať malé občerstvenie, ako napríklad orechy alebo vysokoproteínové tyčinky, aby ste udržali energiu.

11. Dodržiavajte hygienu

Ruky si umývajte pravidelne vodou a mydlom, alebo používajte dezinfekčný gél. Letiská a lietadlá sú miestom, kde sa baktérie môžu ľahko šíriť, a preto je dôležité dbať na zvýšenú hygienu.

12. Buďte pripravené na možné zdravotné zmeny

Počas letu sa môže zvýšiť váš srdcový tep alebo krvný tlak. Vaše telo sa však na tieto zmeny dokáže prispôsobiť. Ak by ste však pociťovali závraty, nevoľnosť alebo problémy s dýchaním, okamžite požiadajte personál o pomoc. Letušky vám môžu poskytnúť kyslík v prípade potreby.

Cestovanie počas tehotenstva nemusí byť náročné, ak sa vopred dobre pripravíte a budete nasledovať tieto odporúčania. Prajeme vám pohodlný a bezpečný let!