Kedy ísť s bábätkom na prvú prechádzku?

Mnoho mamičiek, najmä tých, ktoré čakajú alebo práve privítali svoje prvé dieťatko, si kladie otázku, kedy a za akých podmienok môžu ísť s bábätkom von. Vo všeobecnosti sa dá s dieťatkom chodiť von za každého počasia, no existujú určité výnimky a pravidlá, ktoré by mali rodičia dodržiavať.

Začnite pomaly

Kedy prvýkrát vyrazíte s bábätkom von, závisí od sezóny, v ktorej sa narodilo. Ak je teplejšie obdobie, môžete ísť na prechádzku už v deň príchodu z nemocnice alebo krátko na to, pričom bábätko by malo byť v tieni. V chladnejších mesiacoch je potrebné začať postupne, napríklad tým, že dieťatko oblečiete a necháte ho spinkať pri otvorenom okne alebo na balkóne. Po niekoľkých dňoch môžete vyraziť na prvú krátku prechádzku. Pediatri radia, aby ste s novorodencom nechodili von, ak teploty klesnú pod -5°C.

Prechádzky za každého počasia

Ani dážď vás nemusí odradiť od prechádzky. Stačí sa obliecť vhodne a kočík zakryť pláštenkou. Ak sa vám nechce ísť von v daždi, môžete nechať dieťa spinkať na balkóne a zároveň mu zabezpečiť čerstvý vzduch. Pri miernom nachladnutí, keď má bábätko len soplík, môžete pokračovať v prechádzkach, ale mali by byť kratšie a v blízkom okolí, aby ste sa vyhli prílišnému vyčerpaniu. Zvlášť po pôrode, keď je mamička ešte oslabená, je dobré nezaťažovať sa dlhými prechádzkami, pretože kočík môže byť fyzicky náročný.

Správne oblečenie je kľúčové

Jednou z najväčších výziev pri prechádzkach s bábätkom je správne ho obliecť. Mnohé mamičky sa boja, či dieťa obliekli primerane. Ak si nie ste istí, môžete to prekonzultovať s pediatrom. Všeobecne platí, že dieťa by malo mať o jednu vrstvu viac ako dospelý človek, aby mu nebolo ani zima, ani príliš teplo. Nesprávne obliekanie môže viesť k prehriatiu alebo podchladeniu, preto je dôležité sledovať, ako sa dieťa cíti. Teplotu dieťatka najlepšie zistíte tak, že skontrolujete, či je za krkom teplé. V zime je tiež vhodné chrániť detskú pokožku mastnejším krémom určeným do chladu.

Prechádzky pre zdravie

Prechádzky s bábätkom majú viacero výhod. Pobyt na čerstvom vzduchu posilňuje imunitu dieťaťa a mnohé deti spia vonku lepšie ako vo vnútri. Pre mamičku je prechádzka príležitosťou na pohyb, ktorý jej môže pomôcť dostať sa rýchlejšie do formy po pôrode.

Opatrnosť na mieste

Aj keď sú prechádzky dôležité, pri niektorých deťoch je potrebné byť opatrný. Týka sa to najmä predčasne narodených detí, tých s nízkou pôrodnou hmotnosťou alebo s nejakým zdravotným problémom. V takýchto prípadoch by ste sa pred prvou prechádzkou mali poradiť s pediatrom. Mamičky, ktoré mali náročný pôrod, by mali tiež zvážiť, či na prvé prechádzky nevezmú niekoho so sebou, aby sa predišlo riziku slabosti alebo závratov.