Rozdiely medzi európskymi normami pre autosedačky

 

Výber vhodnej autosedačky pre vaše dieťa je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré ako rodič môžete urobiť. Európske normy pre autosedačky, ECE R44/04 a ECE R129, vám pomáhajú zorientovať sa v tom, či je autosedačka bezpečná a spoľahlivá. Obidve normy sú v súčasnosti platné súbežne do 1. septembra 2024. Čo teda znamenajú a aké sú medzi nimi rozdiely?

ECE R44/04

Norma ECE R44/04 bola zavedená v roku 1982 a je jednou z najrozšírenejších bezpečnostných noriem pre autosedačky v Európe. Hlavné body tejto normy zahŕňajú:

Hmotnostné kategórie: Autosedačky sú rozdelené do štyroch skupín podľa hmotnosti dieťaťa:

  • Skupina 0: do 10 kg
  • Skupina 0+: do 13 kg
  • Skupina I: 9 - 18 kg
  • Skupina II/III: 15 - 36 kg

Testy čelného a zadného nárazu: Autosedačky musia prejsť testami čelného a zadného nárazu pri rýchlostiach 50 km/h a 30 km/h.

Inštalácia: Sedačky môžu byť inštalované pomocou bezpečnostných pásov alebo systému ISOFIX.

Použitie: Táto norma povoľuje používanie autosedačiek, ktoré sú orientované proti smeru jazdy, ale aj v smere jazdy.

ECE R129 (i-Size)

Norma ECE R129, známa aj ako i-Size, bola zavedená v roku 2013 s cieľom zvýšiť bezpečnosť detí v autách. Táto norma prináša niekoľko dôležitých zmien:

Výškové kategórie: Na rozdiel od normy R44/04, ECE R129 kategorizuje autosedačky podľa výšky dieťaťa, čo uľahčuje rodičom výber správnej sedačky.

Prísnejšie testy nárazu: Okrem čelného a zadného nárazu musí autosedačka prejsť aj testom bočného nárazu, čo poskytuje vyššiu úroveň ochrany.

ISOFIX je povinnosť: Autosedačky musia byť vybavené systémom ISOFIX, ktorý znižuje riziko nesprávnej inštalácie.

Predĺžená doba používania proti smeru jazdy: Norma R129 podporuje používanie autosedačiek orientovaných proti smeru jazdy až do veku 15 mesiacov, pretože táto poloha poskytuje lepšiu ochranu hlavy a krku dieťaťa pri náraze.

Súbežná platnosť do 1.9.2024

Obe normy, ECE R44/04 a ECE R129, sú platné súbežne do 1. septembra 2024. To znamená, že rodičia si môžu vybrať autosedačku, ktorá vyhovuje jednej z týchto noriem, a byť si istí, že spĺňa európske bezpečnostné štandardy.

Nemusíte sa obávať, ak máte autosedačku podľa staršej normy

Ak vlastníte autosedačku, ktorá spĺňa normu ECE R44/04, nemusíte sa obávať. Vaša autosedačka je stále bezpečná a môžete ju používať počas celej doby jej životnosti. Nie je potrebné okamžite prejsť na sedačku podľa novšej normy R129, pokiaľ tá vaša plne spĺňa aktuálne bezpečnostné požiadavky a nie je poškodená.

Výber správnej autosedačky je kľúčový pre bezpečnosť vašich detí. Či už sa rozhodnete pre staršiu a cenovo výhodnejšiu sedačku podľa normy ECE R44/04 alebo novšiu ECE R129, najdôležitejšie je, aby bola správne inštalovaná a používaná podľa pokynov výrobcu. Obidve normy poskytujú vysokú úroveň ochrany, takže môžete cestovať s pokojom v duši, že vaše dieťa je v bezpečí.